Anya vagy nő? Mindkettő! 2. rész – Hogy hozd magad formába szülés után?

Sok kismama számára jelent kihívást a szülés után megmaradt pluszkilók eltüntetése. A várandósság és a szoptatás következtében megváltozik a test, a has és a mell csak nehezen, vagy egyáltalán nem nyeri vissza a régi formáját. A szoptatás időszakában gyakori a hajhullás, és a kilenc hónap a bőrön is nyomot hagy. Nem ritka, hogy a nők emiatt önértékelési gondokkal küzdenek, ami a nőiségükre és a párkapcsolatukra is kihat. A szülés előttihez hasonló állapot visszanyerése érdekében sok mindent lehet tenni, de az első és legfontosabb, hogy szeresd a tested és fogadd el magad ebben az átmeneti állapotban is.

 

Íme, néhány tipp, hogy újra formába kerülj:

Adj időt magadnak!
A szülést követően a testednek szüksége van regenerálódásra, és a szoptatás időszaka sem alkalmas arra, hogy őrült diétába vagy megfeszített edzésprogramba kezdj. Az első néhány hét, hónap egyébként is elsősorban a babáról szól, minden időtöket, energiátokat leköti az, hogy róla gondoskodjatok. Azt a néhány szabad órát, ami a napból marad, valószínűleg inkább pihenéssel vagy egymással, kettesben szeretnétek tölteni. De azért ebben az időszakban is tudsz tenni azért, hogy később könnyebb legyen visszatérni az aktív életmódhoz: tegyél nagy sétákat a babával és figyelj oda a helyes étkezésre!

Lásd meg magadban a szépet!
Addig is, amíg a mozgást és a diétát elkezdheted, fontos, hogy elfogadd és szeresd magad ebben az átmeneti állapotban is. Lásd meg magadban a szépet, vedd észre azokat a pozitív változásokat, amiket az anyaság hozott az életedbe. Sok férfinek még jobban is tetszenek a gömbölyded formák, mint a nádszálvékony, szálkás testalkat. Az is lehet, hogy a mosolyod, a kisugárzásod lett más, nőiesebb, vonzóbb így, hogy anyává váltál. Figyeld meg magad és koncentrálj a pozitív változásokra!

Fontos a célkitűzés és a motiváció!
Ha az orvosod jóváhagyta a testmozgást (különösen komplikált szülést követően érdemes konzultálni vele), tűzz ki egy reális, szabadidődhöz és fittségi állapotodhoz mérten reális célt. Határozd meg azt is, mikorra szeretnéd elérni, s mit kell hozzá tenned. Ha ez megvan, minden este írd fel egy papírra, aznap mit tettél a cél érdekében, és tedd ki egy jól látható helyre a lakásban. Kerüld azokat a bulvárhíreket, amik celebek szülés utáni hirtelen „csodafogyásáról szólnak”. Hacsak nem áll melletted is egy személyi edző, saját szakács, 24 órában rendelkezésre álló bébi szitter és tengernyi idő, akkor nem valószínű, hogy sikerülni fog. Egy reális célt, kitartó munkával viszont bárki elérhet! Vegyél elő inkább egy régi fotót saját magadról, motiváljon ez!

anya mozog
Mozgás és étkezés.
A hirtelen fogyás nem egészséges, és az így leadott kilók hamar visszaszöknek. A szoptatás időszakában amúgy sem tanácsos túlzott fogyókúrába kezdeni, de a megfelelő étkezésre ilyenkor is érdemes odafigyelni. Ha szükséges, kérd védőnő, dietetikus segítségét az étrend kialakításában, hogy neked is, és a babának is jó legyen. Jó hír, hogy a szoptatás alatt a szervezeted rengeteg kalóriát éget, így nagy eséllyel még fogyhatsz is. A testmozgás valamilyen formája a szoptatás alatt is ajánlott: egyrészt segít elkerülni a szülés utáni depressziót, másrészt feltölt energiával és később könnyebb lesz visszatérni a rendszeres sporthoz. Legjobb azzal kezdeni szülés után, amit a harmadik trimeszterben is végeztél (pl. séta), majd fokozatosan visszatérni a szülés előtti mozgásformákhoz. Ha eddig nem sportoltál, ideje elkezdeni! Akár a babával együtt is: léteznek csoportos baba-mama tornák, járhatsz futni babakocsival egyénileg vagy akár csoportban is, de végezheted a gyakorlatokat otthon is, amíg a pici alszik. Lehetőségek vannak, a többi rajtad múlik!

Intimtorna.
Szülés után nagyon fontos a medencefenék- és gátizmok megerősítése, hiszen a várandósság időszaka és a szülés nagy megterhelést jelent a női nemi szerveknek is. Fontos, hogy mielőtt elkezded a gyakorlatokat, kérd orvos jóváhagyását, és a tornához válassz megfelelő szakembert.

Nőiség.
A jó kisugárzáshoz az szükséges, hogy egy nő mind testileg, mind lelkileg harmóniában legyen önmagával. A fizikai változásoktól is érezheti magát valaki jobban, de mindaddig, amíg a nőisége nincs rendben, a különböző női szerepeit nem tudja tökéletesen megélni, nem fogja kereknek érezni magát. Néha érdemes önvizsgálatot tartani: ha úgy érzed, a nőiséged valahol csorbát szenved, dolgozz rajta vagy keress fel egy szakembert, aki segít abban, hogy nőiséged minden szeletében kiteljesedhess!

 

forrás: babanet.hu

2016. november 11.